MONIPÄINEN HIRVIÖ eli NELJÄN SATELLIITIN VASTAANOTTO YHDELLÄ "PEILILLÄ".

Kuvia kyseisestä Peilistä löytyy:täältä.

Useamman satelliitin vastaanotto samalla "peilillä"

Jo muutaman vuoden on SMW:llä (Swedish Microwave) ollut myyntivalikoimissaan usean samanaikaisen satelliitin vastaanottoantenni (peili) se ei kuitenkaan ole saanut kovin suurta suosiota. Syitä on varmaankin useita. Esimerkiksi, vieläkään ei ole tarjonnassa valintakytkimiä kovinkaan monille satelliiteille, ja lisäksi se on ollut melko tyyris hankkia. Täysin vapaata horisonttia satelliittien suuntaan (vastaanotto sektori muistaakseni 28 astetta) on täällä pitkien puiden maassa, mäkisessä maastossa vaikea löytää.

Nyt on viimevuoden aikana tullut kiinnostava toinen pohjoismainen vaihtoehto: Menneen talven korvalla kun Tanskalainen Triax toi markkinoille satelliittiantennin jolla voi vastaanottaa Astraa (19,2°E), HotBirdä (13°E) Siriusta (5°E) ja Thoria (1°W). Mekaaniset mitat ovat 100 x 111 cm, eli malliltaan se on hiukan vaakasuoralta osataan leveämpi offset-antenni.

Tämä on kuitenkin tarkoitettu lähinnä digitaalisien lähetysten vastaanottoon. Kyllä sillä vahvoja analogiakanaviakin saa vastaanotettua, niitähän Astrassa ja HotBirdissä on kymmeniä.

Digitaalilähetteet, ne joita meillä katsotaan, ovat huomattavasti voimakkaampia ja näin tullaan toimeen pienemmällä antennilla.

Kyseinen antenni on tosin alun perin tarkoitettu Tanska/Norja/Ruotsi markkinoille ja meillä joutuu asennuksessa hieman jippoilemaan jotta kaikki mahdolliset satelliitit (Astra, Eutelsat/HotBird, Sirius, Intelsat/Thor) vastaanotettua maksimaalisesti.

Kyseinen jippo on hyvin yksinkertainen, eli loivan kaarenmuotoisen kiinnitystangon, johon taajuusmuuntimet kiinnitetään, säätövara loppuu kesken meidän itäisestä sijainnistamme johtuen. Tähän lääkkeenä on nostaa kyseisen kaaren edestä katsottuna oikea pää kiinnityskannakkeen päälle.

Muoviruuvi jolla säätö tehdään jää kyllä vähän törröttämään mutta se on vain visuaalinen haitta. Kiinnitys kannatta varmistaa esimerkiksi nippusiteellä.

Muutaman olen näitä asentanut, ensimmäisen jo viime kesänä, tämä tuli lähinnä analogiakäyttöön on kuulemma toiminut. Hyvästä kokemuksesta rohkaistuin ja esitin kyseistä järjestelmää erääseen testikäyttöön jossa haluttiin mahdollisimman paljon erilaisia satelliittiohjelmia lähinnä tekniikan ja toimituksellisien ilmeitten vertailuun. Tässä järjestelmässä voi toisiaan häiritsemättä, neljässä paikassa valita haluttu satelliitti ja ohjelma. Virityksen yhteydessä vastaanotin "löysi" kyseisistä satelliiteista lähes 900 tv ohjelmaa ja kolmisensataa radio-ohjelmaa. Suuri osa tv ohjelmista on "tietenkin" salattuja mutta kyllä sieltä niitä vapaita kuitenkin löytyy kiitettävästi. Vastaanottimena on ollut digitaalivastaanotin NOKIA:n Mediamaster 9800 ja analogisena saman valmistajan PAL/D2MAC vastaanotin, viimemainitun valmistus tosin on lopetettu. Eikä niitä muutenkaan tahdo olla myynnissä kuin käytettyinä, digitaalitekniikka valtaa alaa.

Siitä vaan antennia suuntailemaan ja uusien ohjelmien seuraan surffailemaan.

Kesäisin terveisin: Martti Kemppi