Digikauden alun vaikeuksista teräväpiirtolähetyksiin

Digikauden alussa tilanne oli hyvin sekava, kun kauppoihin tuli jos jonkun merkkisiä ”digibokseja”, eli rekkalasti paikalle ja näillä laitteilla takuu oli perinteinen ”perävalotakuu”. Eli se takuusta… Näiden laiteitten toiminta oli hyvin epävarmaa ja kun mahdollinen ”maahantuoja” oli jostain syystä tiellä tietämättömillä, oli laiteitten toiminnan saattaminen Suomessa toimintakuntoon hyvin haastavaa - jopa joskus mahdotonta.

Suomenkielisen tekstityksen toiminta (toimimattomuus) YLE n kanavilla sai kansan hyvin ärtyneeksi - vika kuitenkin oli kyseisen tv-katselijan laitteen puutteissa. Ohjelmien tekstitystä ei juurikaan pohjoismaitten ulkopuolella käytetä, etenkin keskieurooppalaisille kaikki ohjelmat dubataan paikalliselle kielelle. Olenkin ilkeästi sanonut, että he eivät osaa lukea ja siksi tekstityksen toimimattomuus ei heitä häirinnyt, eihän ko. tekniikkaa heillä tarvittu.

Häiriöitä vastaanotossa

Tämän lisäksi useissa bokseissa ja digitelkkareissa on Nordic-määräysten mukainen uusien ohjelmien etsintätoiminto, eli ko. laite avaa laitteen kanavanvalitsijan öisin noin kello 24.00–05.00 välisellä ajalla ja hakee mahdolliset uudet ohjelmat. Omakotitalossa tilanne on kuitenkin haastava, koska useintenkin antennista on signaaleja useista eri lähettimistä. Esimerkiksi Keski-Uudellamaalla tarjonnassa ovat Espoo, Lahti ja jopa Pernaja. Tällöin laite saattaa päättä esimerkiksi että Lahden ylen ohjelmat ovat uusia ohjelmia ja näin seuraavana aamuna ylen kanavat tökkivät, tämä ei aivan helposti mene normaalille tv katselijalle ”jakeluun”, valitus on se että eilen näkyi kaikki nyt osa tökkii mitä nyt?

Juuri kun digi-vastaanottoon on jotenkin totuttu / opittu, alkoi uusi teräväpiirtotekniikka tehdä tuloaan. Eli uusia tuulia on tulossa digilähetyksiin.

Teräväpiirtolähetykset (päivitys 2012)

Teräväpiirtolähetykset (HD) aloitettiin 2010 vuoden tienoilla. Tähän tekniikkaan siirtyivät satelliittitekniikkaa käyttävät Canal Digital ja Viasat, heillähän oli satelliiteissa suuri taajuusalue käytettävissä.

Maaverkon teräväpiirtolähetyksissä päätettiin siirtyä lähetystekniikassa uudempaan MBEG 4 DVB T2 digitaaliseen modulaatioon.

Valtioneuvosto valitsi hakemusten jälkeen ensimmäiseksi VHF llä tapahtuvan lähetysverkon toimijaksi DNA n. Joka tarjouskierrosten ja omien tutkimusten jälkeen päätti rakentaa oman keskitehoisen omiin kännykkäasemien verkkoon perustuvan lähetinverkkonsa. Teräväpiirtolähetykset aloitettiin yleisölle testilähetyksillä kuitenkin kaapeli tv tekniikan käyttämällä DVB C MBEG 4 tekniikalla (samaa tekniikkaa tosin maaverkon DVB T versiota käytetään normaaleissa digilähetyksissä Virossa) johon DNA sai testilähetysluvat Vacouverin Olympialaisten lähettämiseen helmikuulla 2010. Päätös oli perusteltu koska silloin ei juuri DBV T2 laitteita ollut saatavilla ja näin yleisö pääsi tutustumaan teräväpiirron hyvälaatuisen kuvan maailmaan.

DNA n HD viralliset avajaiset pidettiin 12.12.2009 tv-tekniikalle perinteisessä paikassa Lahden Radiomäellä vanhan AM lähettimen toimitiloissa.

Uusi teräväpiirtolähetysten VHF antenni oli asennettu saman maston latvaan josta analogia-aikoina Suomen tv lähetykset muualle suomeen aloitettiin. Näin historia toistuu vain tekniikka ”hiukan” muuttuu.

Toisen teräväpiirtolähetys luvan sai Anvia Tv 2011 alussa ja he valitsivat yhteistyökumppaniksi Digitan, eli heidän lähetinlaitteensa sijoitettiin Digita lähetinasemille ja lähetykset tapahtuvat samoista lähetinmastoista. Lähetys tapahtuu UHF alueella eli sama UHF vastaanottoantenni jolla normaalikin vastaanotettiin ”tavallisia” digiohjelmia kävi eli antennien vaihtoa jne. ei tarvittu. Ohjelmaoperaattoriksi eli korttien jakajaksi ja ohjelmista laskuttajaksi he valitsivat, TFD Entertainment yhtiön joka suomen toimijaksi tuli TV Viihde.

Ohjelmien lähetystoiminnan alku molemmilla teräväpiirto-operaattorilla oli hyvin verkkaista lähinnä ohjelmien lähetysoikeuksien raskaasta lupamenettelystä johtuen.

Kaikki halukkaat ohjelmayhtiöt ensin esittivät halukkuutensa ko. toimijan verkkoon ja tämän jälkeen valtioneuvosto päätti valitut ohjelmat ja asiasta aikoinaan antamani ”kauneuskilpailu” nimityksen mukaisesti, mitä ohjelmia harava-antenni talouksiin saa tarjota. Vastaavaa menettelyä ei ole ollut kaapeli tv yhtiöllä heidän kanavatarjonta perustuu enemmän liiketaloudellisiin perusteisiin.

Mutkia matkalla

Edellä mainittu ”kauneuskilpailu” tarkoitti useinkin sen että lähetyslupia joutui odottamaan puolikin vuotta, jopa enemmänkin… Tämä hidasti toiminnan aloittamista ja myös sitä kautta hankaloitti liitetaloudellista toimintaa.

Muun muassa tähän varmaan loppui TFD Entertainmentin pinna ja he lopettivat toiminnan huhtikuun lopussa 2012. Lehtitietojen mukaan tavoitteena tuottavalle toiminnalle oli ollut noin 100 000 katselijan verkko ja kun hyvin tehokkaasta mainonnasta huolimatta tätä tavoitetta ei saavutettu, päätti TDF lopettaa toiminnan. Ajankohdasta olen käyttänyt sanontaa ”TDF kangistui kalkkiviivoilla” olihan juuri alkamassa kevään kesän urheiluputki MM jääkiekko, Olympialaiset jne. Joka tapauksessa tämä tapahtuma aiheutti koko teräväpiirtolähetystoimintaan suuren takaiskun.

Alussa DNA n mainonta painottui enemmän mielikuvien luontiin ja se ei aivan ilmeisesi mennyt suurelle yleisölle jakeluun mistä oli kyse. Jatkossa mainonta on tältä osin muuttunut, mutta TV Viihteen huumorilla väritettyyn toteutukseen ei mielestäni ole päästy.

TV Viihteen lopetuksen jälkeen on HD tarjontaan on tullut yksi uusvanha yrittäjä, Digita sai teräväpiirtolähetysten lähetysoikeudet yhdelle kanavanipulle, eli kännykkä tv (DVB H) lähetykset lopetettiin ja ko. kanavanipulle annettiin siirtyvän digitaalisen tv:n lähetysoikeudet. He ovat lähettäneet lyhyen ajan mm. MTV3 HD ohjelmaa mutta tällä hetkellä (vuoden loppu 2012) lähetystoiminta heillä on katkolla, ilmeisesti sopimukset ohjelmayhtiöiden kanssa ovat työläitä. Tämän lisäksi Digita sai toimiluvan myös suunnitelmissa olevalle H-kanavanipun oikeudet. Toiminta kuitenkin on vasta lähtökuopissa.

Digitekniikan tulevaisuus

Valtioneuvosto on päättänyt että Suomi siirtyy tv-lähetystekniikassa vuoden 2017 alussa MBEG 4 DVB T2 -tekniikkaan kahta kanavanippua lukuun ottamatta. Samassa yhteydessä on Suomen vapautettava mobiili käyttöön yli 700 MHz taajuusalue.

Tällä hetkellä (vuoden 2012 loppu) mobiili käyttöön varattiin taajuusalue 860- 790 MHz. Ja kuten edellä tv käyttöön jäävä taajuusalue pienenee muutaman vuoden sisällä noin 100 MHz lisää. Laskelmieni mukaan tämä tarkoittaa sitä että 42 Digitan tv-päälähettimen ja noin 130 täytelähettimen kanavan on vaihdettava lähetyskanavaa. Tämän toteutus vaatii melko suuret ponnistelut sekä tiedotuksen järjestämisessä (Liikenne ja Viestitä Ministeriö LVM) että myös Digitalta toteutuksessa.

Todennäköisesti se suoritetaan alue kerrallaan, koska lähetyksiä on tehtävä kahdella kanavalla samaan aikaan. ja on sovittava joku siirtoaika ja vanhan taajuuden lopetuksen jälkeen voi Digita siirtää tuplalähettimet taas uudelle alueelle. Tämä on työlästä niin Digitalle, kuin alueitten antenniasennusliikkeille.

Tästä Teknologiasiirtymästä 2017 on tulossa koko alalle erittäin suuri haaste josta käydään neuvotteluja koko toimialan (LVM, Viestintävirasto, lähetysyhtiöt, kanavaoperaattorit, laitteitten maahantuojat ja SANT ry) kesken, eli kaikki alan toimijat valmistautuvat siirtymään yhdessä.

Mikäli olet kiinnostunut kuulemaan lisää, ota yhteyttä!