VENÄLÄISTEN SATELLIITTIOHJELMIEN VASTAANOTTO SUOMESSA

Venäläisten satelliittilähetykset ovat tapahtuneet näihin päiviin asti perinteisesti 4 GHz taajuusalueella.

Tällä taajuusalueella vastaanotto vaatii 4 GHz :n taajuusalueelle kuuluva "mikropään" (Suomeksi taajuusmuunnin) ja sellaisen satelliittivastaanottimen jossa videon polarisaatiota voi kääntää (invertointi).

Esimerkiksi Salorassa (myös Nokia, Finlux) ei tämä ole mahdollista, kysyessäni tästä muutama vuosi sitten vastauksen, ettei heidän kannata tällaista lisäoptiota tehdä pieniin markkinoihin vedoten.

Lisäksi venäläiset ovat lisänneet ääneen kompressoinnin joka puretaan expanderilla, näitten saaminen on ollut jo vuosia vaikeaa ja kun muutama vuosi sitten tarvitsin sellaista työpaikkani vastaanottimeen "löytyi" se omasta ikivanhasta satelliittivastaanottimestani. Purkamattomana tämä aiheuttaa yleensä taustalla kuuluvan korkean äänihäiriön (vinku jonka voimakkuus/ taajuus, vaihtelee riippuen äänen määrästä/laadusta)

Nyttemmin on vähän kerrallaan alkanut tulla myös eurooppalaisella 11-12 GHz taajuusalueella tapahtuvia lähetyksiä. Osittain tämä johtuu siitä että Venäläiset ovat hankkineet käyttöönsä vanhoja "länsimaisia" satelliitteja ne on vain siirretty uusiin "osoitteisiin". Sekä se että uudet Venäläiset satelliitit on varustettu näillä taajuusalueillakin.

TEKNIIKKAA TARKEMMIN

4/11-12 Hz:n taajuusmuuntimet eroavat ulkoisesti lähinnä mekaanisten mittojen mukaan. 4 GHz taajuusmuuntimen syötösaukko on noin 50 mm halkaisijaltaan ja koko syöttö noin 20-30 cm pitkä Suomessa myynnissä oleviin satelliittiantenneihin on erikseen teetettävä kiinnitykset tätä varten, koska ne ovat varustettu 11-12 GHz syöttöä varten. Suomessa kaiken lisäksi 4 GHz vastaanottoa saattaa häiritä Yleisradion samalla taajuusalueella asemille tapahtuva ohjelmien lähetysliikenne. 11-12 GHz syöttöaukon halkaisija on noin 20 mm ja pituuskin vain muutamia senttejä. 4 GHz :lla voi vastaanottaa lähinnä Ostankinon (OIT1) lähetyksiä kahdesta eri satelliitista.

Perinteisesti vastaanotto tapahtuu Express 2 satelliitista (sijainniltaan 14°W). Tämän suunta esimerkiksi Helsingissä on noin 40° länteen etelästä länteen ja korotuskulma horisontista ylöspäin noin 14° ja tämä asettaa vaatimuksia antennin (peilin) sijoitukseen. Taajuus kuitenkin on nykyään muuttunut, muissa Venäläisissä satelliiteissa tällä ohjelmalla käytössä olleesta 3675 MHz :ta 4125 MHz :si.

Vieressä on Gorizont 26 satelliitti (11°W) jossa se myös on (taajuudella 3675 MHz) mutta vastaanottoa vaikeuttaa satelliitin suuri heiluminen (jopa 5 astetta). Normaalin noin 1.2 m satelliittiantennin vastaanottokeilan leveys on asteen luokkaa joten vastaanotto vaatii antennin jatkuvaa satelliitin seuraamista. Tällaisia ohjausautomaatteja on myynnissä mutta niitten hintaluokkaa on jossain 10 000 mk tienoilla.

Lähes samaa ohjelmaa on mahdollista vastaanottaa Gorizont 32 satelliitista (53°E) (heiluu noin 1,2°) tämä on lisäksi paremmin näkyvä satelliitti puutteena on mm. se, että lehdistössä ilmoitettu ohjelma ei (kuulemma, on hiukan kielitaito ongelmia) aivan pidä paikkansa. Satelliittiluetteloissa on merkintä–2h, tarkoittanee kaksi tuntia ennen Moskovan aikaa. Suunta noin 19° itään ja korotuskulma noin 20°.

Gorizont 31 (40°E) lähettää myös 4 GHz :llä muutaman kanavan, näistä ei ole kokemuksia. Satelliittiluetteloiden mukaan SECAM lähetteenä on RTR-Telekanava Rossija ja digitaalisena MPEG 2 lähetteenä Kultura. Express 6 (80°E) lähettää 4 GHz :llä muutamia kanavia tästäkään ei ole kokemuksia lähinnä vastaanottopaikalla eteen tulevan puuston johdosta, lisäksi tämä on uusi paikka. Most 1 + Eutelsat II F 3 (36°E) lähettää 5 NTV :n kanavaa 12 GHz:n alueella, digitaalisena salattuna salausjärjestelmä on Viaccess. Kooderin / kortin voi ostaa Pietarista jos saamani tieto pitää paikkansa. Kannattaa ensin kysyä onko laitteita varastossa ennen matkaa tiedustelut voi aloittaa puhelinnumerosta 3252828 (Pietari). Kooderi maksanee noin 290$ ja korttivuokra on 12$ kuussa. Maksu on suoritettava Venäjällä lähin paikka on se sama myymälä Pietarissa, he kuulemma harkitsevat sivutoimipisteen perustamista Viipuriin saas nähdä toteutuuko? Ei ole ainakaan vielä toteutunut tähän satelliittiin mutta Eutelsat Hot Birdissä (13°E) tämä onnistuu. Satelliitti on suunnattu Moskovaan joten jotta kuvaa voi jotenkin seurata meillä peilikoon on oltava siinä 1,8 m tai enemmän.

Thor 3 (1°W) satelliitissa on ORT 1 ohjelma kahdessakin eri digipaketissa MPEG 2 :na. Taajuus on 12226 MHz pystypolarisaatio (vertikaali) tässä paketissa on myös radiokanava Kanal Melodia jonka välityksessä satelliittiin käytetään Suomalaista tekniikkaa. Toisen taajuus on 12322 MHz vaakapolarisaatio (horisontal). Sama radio ohjelma on tässäkin paketissa radio-ohjelma ei yleensä vaadi salauksenpurkua joten ainakin sen saa ilman korttimaksuja. Kuului ainakin 9.1.2000 yöllä jolloin tätä kirjoitan. Tämä viime mainittu salattiin uudestaan helmikuussa 2000 (Oli salaamattomana hiukan ennen vuodevaihdetta – helmikuun 2000). Salauksenpurkukorttia pyrkii usea eri taho saada ohjelmistoonsa saas nähdä mistä niitä myöhemmin saa. ORT : n nettisivuilla on jotain ohjeita eli kielitaitoiset käykääpä katsomassa ja jos sieltä vinkkejä/tietoa mahdollisista korttien saantipaikoista on niin tietoa otan kiitollisuudella vastaan. Varmaan näin saadaan jaettua sitä eteenkinpäin.

ORT 1 OHJELMAN MAKSUKORTTI

Maaliskuun alusta (1.3.2000) on olut mahdollista saada maksukortti ORT1 ohjelmaan THOR satelliitista Canal Digitalita (www.canaldigital.fi), puh. 09.54264200. Canal Digitalin mukaan ohjelmaa on noin 18 tuntia vuorokaudessa ja lisäksi Venäjänkielinen teksti-tv . Sopimuksen voi tehdä vain vuodeksi kerrallaan.

NTV RUSSIAN OHJELMANKORTTI

Eutelsat Hot Bird :ssä (13°E) on myös NTV - Russian lähetykset digitaalisena MPEG 2 lähetystaajuus 11938 MHz vaakapolarisaatiolla (Hor). NTV- lähettää tässä paketissa useita ohjelmia joita samalla kortilla on mahdollista seurata.